Minggu ini aku baru sempat menonton diari Akademi Fantasia malam tadi. Apabila menekan butang merah untuk melihat undian terkini, aku cuma mampu tersenyum melihat Mawi dari 0% kini 19% menerajui carta. Aku juga nampak ada dua kelompok iaitu pertama Mawi bersama Felix, kedua 12 pelajar yang lain. Kalau trend ini berterusan persaingan Juara AF adalah antara Mawi dan Felix tapi perlu diingatkan ini baru minggu kedua apa-apa boleh terjadi.

Siapa aku undi? Maaf aku telah menjadi penonton sahaja semenjak AF2 lagi tapi aku ada membeli beberapa album bintang-bintang AF1 dan AF2. Anda bagaimana? Hak mengundi adalah di tangan anda.

Sementara itu aku ingin memaparkan komen yang dibuat oleh REM di entry Mawi dan Marsha blog aku .

Ni dah agak dah. ASTRO akan buat apa saja, asalkan boleh mengisi perut gendut tauke-tauke yang lapar dan kebulur itu.

Rancangan realiti yang dah bukan macam realiti. Dah tak terpilih, tapi tetiba boleh pula masuk balik. Yang sudah tersingkir, tetiba pula boleh diundi masuk balik. Menang naib johan pula tu. Kan dah anti-klimaks tu!

Kita tunggu apa pula ‘drama’ dari ASTRO seterusnya. Rakyat Malaysia patut mengajar ASTRO supaya parasit kapitalis yang rakus ini insaf, sedar dan bertaubat nasuha. Seterusnya kembali ke pangkal jalan untuk membudayakan bidang seni sebagai bahan hiburan yang sihat dan berkualiti. Bukan jadi asas untuk memeras duit penduduk Malaysia semata-mata.

Sertailah kempen saya – “Tonton dan bergembira dengan rancangan AF. Tapi, jangan mengundi! Simpan duit anda untuk membeli album original bila bebudak tu keluarkan album nanti.”

Dua dalil utama kenapa AF ASTRO tidak berhak mendapat undi sms rakyat Malaysia:

(1) Dalam semua negara di rantau Asia-Pacifik (mungkin juga di dunia!), ASTRO adalah stesen penyiaran satelit yang mengenakan bayaran tertinggi kepada para pengguna. RM40++ sebulan hanya untuk BASIC PACKAGE??? Gila ka apa ni? Kenapa ASTRO rakus dan tamak? Sebab kapitalis ini ada kuasa monopoli sebagai satu-satunya setesen penyiaran satelit kat Malaysia. Kalau ASTRO sensible, patutnya ia boleh turunkan bayaran bulanan sebagai menghargai sokongan rakyat Malaysia terhadap AF. Tapi syarikat tamak macam ASTRO tak akan terfikir bebenda gini. Ada ramai orang subscribe ASTRO semata-mata kerana AF!

(2) Kita undi sms, siapa yang dapat duit tu? Tauke-tauke kaya ASTRO yang dah memang gendut dan kaya-raya itu. Bebudak AF tu dapat ke tak? Haram, lima sen pun tak ada agihan! Ya, memang bebudak tu ada dibayar elaun penampilan tiap minggu. Bebudak tu juga dapat penginapan percuma, tunjuk-ajar percuma, etc. Tapi itu dah memang termasuk dalam tawaran ‘pakej penyertaan’. Diorang masuk sebagai peserta, of course ASTRO kena sediakan semua itu. Memang dah ada peruntukan pun (menerusi tajaan program ini) – and these participants righfully entitled for it. Tapi undi sms ni adalah ‘perniagaan lain’. Itu aktiviti sampingan AF. Bebudak tu patut dan berhak dapat agihan. Tak payah banyak, 3-5% untuk dikongsi oleh 14 finalist tu pun dah cukup. Tapi adakah ASTRO buat cam tu? Nahi, nahi! Jangan kata 3%, 1% pun tak ader. Memang dasar kapitalis tamak. Mementang bebudak naive tu semuanya desperate nak galmour dan popular – tauke-tauke kaya yang tidak bermoral, tidak beretika dan tidak berperikemanusiaan ini – sanggup buat apa saja untuk manipulasi bebudak naive ini!

Jadi, mari berkempen ramai-ramai. Tengok dan enjoy AF tapi jangan undi sms. Simpan duit untuk beli produk bebudak AF tu bila diorang graduate dari AF nanti. Bebudak ni lebih perlukan duit rakyat Malaysia dari stesen tamak haloba macam ASTRO. Buat apa nak kayakan tauke gendut yang dah kaya raya? Bebudak AF tu ada setengahnya cuma anak nelayan atau anak orang ‘kerja kampung

REM Homepage 06.06.05 – 11:34 pm #
——————————————————————————–

…sambungan ceramah! (Sorry, panjang sangat kut. Sampai tak muat satu post).

Jadi, mari berkempen ramai-ramai. Tengok dan enjoy AF tapi jangan undi sms. Simpan duit untuk beli produk bebudak AF tu bila diorang graduate dari AF nanti. Bebudak ni lebih perlukan duit rakyat Malaysia dari stesen tamak haloba macam ASTRO. Buat apa nak kayakan tauke gendut yang dah kaya raya? Bebudak AF tu ada setengahnya cuma anak nelayan atau anak orang ‘kerja kampung’. Barangkali nak beli baju lawa sikit pun terpaksa berkira-kira dulu tujuh lapan kali. Mak bapak diorang kat kampung ntah cam mana nasibnya. So, kita jangan bersubahat dengan kapitalis ASTRO untuk memanipulasi remaja-remaja fragile yang naive ini.
Sorry guys. Macam emosi lak, kan. He he he he. Saya ni memang sosialis sikit. Saya percaya pada ‘social justice’ – perlindungan terpilih untuk fragile and vulnerable people. Bukannya hanya guna fahaman kapitalis – i.e. permintaan menentukan pasaran dan survival of the fittest. Of course la kalau ikut prinsip ‘survival of the fittest’, maka para kapitalis rakus yang dah memang memegang kuasa kapital ini akan sentiasa menang dan teratas. Habis, siapa nak bela nasib golongan marhain macam kita?

Opppss. Sorry Azhad. Macam kempen politik pula.

REM Homepage 06.06.05 – 11:39 pm #